Mindenféle agymenés vitorlázásról, fenntartható életmódról

vegánként a tengeren

2013/04/03. - írta: -Vadember-

 Nos, nem vagyok vegán, de még csak vegetáriánus sem, viszont kifejezetten szeretem az ilyen ételeket, illetve a "seafood"-ot azaz a tengeri kosztot. Mégis megpróbálok összeszedni jónéhány olyan fogyasztható herkentyűt, amely növényi,  hátha valakit pont a muszályból halevés/konzerven élés tart vissza egy hosszabb utazástól, netalán a vizimajom életmódtól. Közben röhögök, mert legutóbb is valami ehetőről írtam emlkékezetem szerint.


 Az első adagot eléggé hatásvadász módon virtuálisan a vizfelszín alattról szervírozom, lévén, hogy talán ez jut a legkevésbé eszébe a szárazföldi embernek, mármint hogy a hínár ehető. Na de nem igazán hínárokról, inkább algákról fogok írni, amelyek kinézetük ellenére nagyon finomak, és rendkívül táplálóak. Nem utolsó sorban a táplálékláncban valahol nagyon alul helyezkednek el, ezáltal ha nagy számban fogyasztaná az emberiség húsféleségek helyett, akkor valószínűleg sokkal egészségesebbek lennénk, és nem sérülne a biodiverzitás azaz a fajgazdagság sem, amely éppen az egyik legnagyobb válságát éli többek között meg a környezetszennyezés és az ipari túlhalászat révén. Hogy miért lényeges a biodiverzitás fenntartása, azt egy következő bejegyzésben fogom kifejteni.Javaslom tehát a nem csúcsragadozók fogyasztását azoknak, akik mindenképpen szeretnének olyan ennivalót fogyasztani, amelynek szemei vannak. Idővel remélhetőleg én is kiélvezhetem a szemnélküli ínyencségek fogyasztását - csak sajnos még nem nagyon tudok főzni, de igyekszem. Ha nem halásznák le az apró 1-2 cm krill rákocskákat kozmetikai célokra, akkor javasolnám a krillek fogyasztását. Bálnákat semmiképpen sem. Nem csak azért, mert seggberúgnak a tenger juhászai, hanem abból az okból, amit az alább található oktatóvideóban  részletesen kifejti Mr. Szürkekabát, a youtube titokzatos oknyomozó riportere: Tápláléklánc - planktonoktól a...

 A Kelp - avagy a "szuperélelmiszer" (Laminariales) :

800px-Kelpforest2500ppx.JPG

Több faja is fogyasztható. Hidegvizű óceánokban él bámulatos Kelp-erdőkben ez az akár 300méter hosszúra is elég gyorsan megnövő barna színű alga, tekintve, hogy naponta akár 61cm-t! is nőhet - azaz szabad szemmel megfigyelhető a növekedés. Elvontabb elméjű embereknek pedig mindig jól jön egy ilyen információ.
 Előnyei a többi tengeri moszatokkal szemben, hogy jóval kevesebb nehézfémszennyeződést tartalmaznak. Emberi fogyasztási szempontból a megfelelő arányban tartalmaz összetevőket ellentétben más fajokkal. A növény szára frissen édeskés és ropogós, a leveleiből pedig ízletes saláta készíthető. Ne tévesszük össze véletlenül se a halálosan mérgező Desmaresita nevű szintén barna algával.

kelp-300x225.jpg

folytatás következik...

komment
süti beállítások módosítása